COVID-19 en fietsen

Sinds de uitbraak van COVID-19, ook wel bekend als het Corona virus, is er verzocht om zoveel mogelijk alleen te fietsen (#ridesolo) en risico’s te vermijden. 

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op minimaal 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. Wat betekent dit concreet voor jou als fietser, bestuurder, trainer, organisator of vrijwilliger?

NTFU en KNWU

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op het landelijk protocol Verantwoord Sporten. Daarnaast geldt te allen tijde dat we een beroep doen op het gezond verstand van onze sporters. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.

Maximaal 4 personen

Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert de NTFU: fiets met maximaal 4 personen.

  • Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.
  • Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.

Ga je fietsen? Gebruik dan je gezonde verstand: vermijd drukke plekken en draag een helm. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus.

Samen fietsen kan niet overal

Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar het toegestaan is om te fietsen. We doen een beroep op ieders gezond verstand en de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen te respecteren, ook in een groep. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo.

Mountainbikers: max. 4 personen

  • Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
    Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten.
  • Houd 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
  • Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
  • Wil je iemand inhalen?
  • Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
  • Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie ntfu.nl