Eierschaal op je hoofd

Onze vrijwilligers zien het bijna elke dag wel een keer, een mountainbiker met een helm op. Waarom is dat eigenlijk?

Zo’n eierschaal op je hoofd wordt natuurlijk niet zomaar opgezet, het heeft een hele belangrijke functie: het beschermen de weke delen (je brein). 

NTFU

Het dragen van een helm is een voorwaarde om deel te nemen aan evenementen. In het geval van mountainbiketochten ligt het dragen van een helm nog meer voor de hand.
Een helm vangt de ergste klap op bij een valpartij. De krachten die hierbij ontstaan worden door de helm opgevangen in plaats van door je hoofd. Het is wetenschappelijk bewezen dat op deze manier belangrijke trauma's in de hersenen voorkomen kunnen worden. Het klinkt dus heel logisch om een helm te dragen, maar het is volgens de wet niet verplicht. Het dragen van een helm is dus de verantwoording van de fietser zelf. Hoewel er geen wettelijke verplichting is, stimuleert de NTFU het dragen van een helm.
Lees Vertder

Met name de beginnende (en ongeoefende) berijders zien we rijden zonder helm rijden op het pad. Verrassend vaak zijn dit ook ouders met kinderen die zich wagen aan een rondje op de route.

Een ongeluk kan zo gebeuren

"Hulpdiensten naar een ongeval met letsel gemeld op Horsterweg, Zeewolde"

Het kan zo gebeurd zijn; je glijd uit over een takje of steentje, stuurt net te scherp, ziet dat ene heuveltje over het hoofd en… daar ga je. Op de grond, tegen een boom, en soms gepaard met een acrobatische actie waar ze in het circus jaloers op zijn. 

“Woensdag 24 Juni; ik reed mijn standaard rondje op de route van Zeewolde – wat ligt de route er heerlijk bij! – maar kom plotseling een ambulance op de route tegen. Oh oh, dat is niet goed. Even gestopt om te vragen waar ze naar op zoek zijn: “ergens bij een manege, een MTB’er is gevallen” zegt de bestuurder. Dat zal de jumpline wel zijn… Snel omdraaien die wagen, jullie rijden de verkeerde kant op. En inderdaad, een stukje verderop – bij de ingang van de jumpline – staat een verontruste fietser.” – Ingmar

Bestuurder maakt het goed

De bestuurder was ongelukkig ten val gekomen nadat hij zich aan een tabletop heeft gewaagd op de jumpline. Net niet ver genoeg naar achteren gezeten… te stijf op de fiets… voorover gevallen en daarna 

ALLES ZWART

30 seconden lang was de bestuurder buiten bewustzijn. Toen hij weer bij bewustzijn was kwamen er nog wat verontrustende geluiden uit, gelukkig heeft zijn maat hem in een stabiele houden kunnen leggen en 112 gebeld. 

De volgende dag

Een dag later krijgen we het volgende bericht

“Deze heer maakt het nu redelijk goed. Geen breuken, inwendig letsel oid. Alleen kneuzingen (pols en ribben) en een lichte vorm van een hersenschudding.”

(naam bekend bij de redactie)

Advies bij aanschaf van een helm

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm? Daar is al veel over geschreven, maar het belangrijkst is dat je een fietshelm draagt (bijvoorkeur specifiek voor mountainbiken). Op onderstaande website wordt uitgelegd waar je op kan letten.